Osnovni podatki objave

Jama 4104 - Jama pri Koprivski cerkvi
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Ljubljana
Naslov Čistilna akcija Kopriva 2011
Povzetek Rok Grecs, pobudnik in vodja čistilne akcije 15.10.2011, na kateri smo očistili Jamo pri koprivski cerkvi, je o akciji povedal tole.
Vsebina

Jama pri koprivski cerkvi (kat. št. 4104) leži 100 metrov severno od cerkve v vasi Kopriva na Krasu. Jama se prične z desetmetrskim vhodnim breznom. Vhod v jamo je zelo majhen, v premeru meri 40 centimetrov, nato pa se brezno razširi. Na dnu brezna se jama nadaljuje s podorom, na katerem so odpadki. Pred akcijo sva jih ocenila na 2 kubična metra. Celotna jama ima dolžino 34 metrov in globino 22 metrov. Ker jama leži sredi vasi in ker je zelo lepo zakapana, sva se z očetom Rikotom odločila, da jo bova očistila. Najino odločitev so z odobravanjem sprejeli člani vaške skupnosti Kopriva in člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana, katerega člana sva. Društvo DZRJL je tudi uradno izpeljalo čistilno akcijo. Največji problem pri pripravi čistilne akcije je bil, kje dobiti posodo s premerom 35 cm, v kateri bomo odpadke vlekli iz jame, a se je prijatelj iz Koprive spomnil, da obstajajo železne ozke in visoke posode od barve, kajti to je bila edina možnost, da smo dobili smeti na plano. V jami je bilo veliko posod, lončkov, čevljev, vrečk in drugih železnih delov.

V tej jami so bili že italijanski jamarji avgusta leta 1926 in so naredili skico jame, en teden pred čiščenjem sva z Rikotom izmerila jamo. Sedaj bo jama dobila nov načrt in a zapisnik (dostop do jame, lego jame, opis jame…). Pri čiščenju jame pa so jamarji našli nov 8 metrov dolg rov. Tako ima jama sedaj 41 metrov dolžine in 17 metrov globine.

Url www.dzrjl.si/node/960

Dokumenti objave


×

Komentarji