Osnovni podatki objave

Jama 8085 - Ferranova buža
Avtor Ni avtorjev
Organizacija Ni organizacij
Naslov Ferranova buža nad Staro vrhniko
Povzetek Najgloblja jama v porečju Ljubljanice, 350 m globoka in preko 2 km dolga, v bližini Lokančevega brezna.
Vsebina

Odkritje jame sega v leto 2001. Pavletov Peter mi je pripovedoval o čudnem dogodku v bližini Lokančevega brezna. Sredi zime naj bi iz zemlje toplo pihalo, vlaga pa se kondenzirala na bližnjih skalah. Jamo sem hitro odkril, majhno luknjico Ø15cm iz katere je močno pihalo. Prvih 5m je bilo potrebno izkopati. Ko je prišel na pomoč izkušeni jamar Ljubo Golob smo zelo hitro napredovali in v eni akciji raziskali 200m rovov. V naslednji akciji smo odkrili 40m globoko brezno ki smo ga poimenovali Hamex. Zelo hitro smo napredovali in se zaustavili na 100m globine in 500m dolžine.

Nadaljevanje je odkril Ljubo, ki je s pipo ugotovil kam odnaša dim (poleti piha v jamo). Tu je bilo potrebno širjenje. Kmalu se nam je pridružil Jernej Petrovčič, ki je poln elana potegnil pri raziskovanju. Kljub temu je trajalo več mesecev da smo se prebili, kot se je izkazalo, deloma v napačno smer. Ponovno je Ljubotu pipa pokazala pravo nadaljevanje. Prišli smo do niza "večjih" prostorov kjer ponovno nismo našli nadaljevanja.

Šele poleti 2004 smo z dimom odkrili nadaljevanje skozi 1,5m dolgo ožino. Od tu je steklo kar hitro: Za devetimi gorami, Popkovina in končno Krasni novi svet. Čeprav je bila jama dolga 850m in globoka 160m je bila drobiž proti novemu odkritju. Boštjan, ki je prvi prišel v Krasni novi svet je tulil od navdušenja. Velika dvorana se je izkazala kot velik rov odprt na obe strani. Sredi hude suše je tu tekel potoček (nismo ga še imenovali). Od kot ta voda in kam gre?

Na pritočni strani smo kmalu prišli do zalitega rova oz. do visoke vode z nizkim stropom. Odtočna stran pa je bila bolj odprta in že v naslednji akciji smo prišli do Oza, velikega brezna. Jernej je metal "fape" v brezno da je ugotovil globino50m. To je bilo zame najbolj vznemirljivo odkritje. Pozneje smo izmerili slap, ki je globok točno 50m, kar je najgloblji slap v Sloveniji s stalno vodo.

V novembru 2004 smo prišli do "dna", ki se deli na dva rova. Gornji suhi rov večjih dimenzij in spodnji rov s potočkom. Pred kratkim smo do konca raziskali "mokri" rov imenovan Tartar, ki se konča s sifonom. Naš potapljač Uroš se je na dah potopil 4m globoko, kar daje jami globino 351m. Izmerjene jame je preko 2,000m, je pa še veliko za raziskovati in izmeriti.

Milan Ferran
Url www.staravrhnika.si/jamabuza/slike/

Dokumenti objave


×

Komentarji