Osnovni podatki objave

Jama 4104 - Jama pri Koprivski cerkvi
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Ljubljana
Naslov Stari grehi v jami sredi vasi
Povzetek Društvo za raziskovanje jam Ljubljana je v soboto v Koprivi pripravilo čistilno akcijo v jami blizu cerkve.
Vsebina

Društvo za raziskovanje jam Ljubljana je v soboto v Koprivi pripravilo čistilno akcijo v jami blizu cerkve. Iz nje so izvlekli za velik zabojnik odpadkov, ki so jih nevestni domačini odložili še pred vzpostavitvijo organiziranega odvoza.

KOPRIVA - Rok Grecs živi v Ljubljani, kjer je tudi član Društva za raziskovanje jam Ljubljana. V Koprivi, kjer sta bila rojena njegova nona in nono, z očetom Rikom preživi skoraj vsak konec tedna.

Ker sta oba jamarja, se temu hobiju posvečata tudi na Krasu, kjer sta obiskala že marsikatero jamo. “Leta 2007 sva prvič šla v Jamo pri koprivski cerkvi, ki je edina sredi vasi, naslednja je šele 500 metrov stran,” je Grecs opisal prvi stik z jamo, ki je dolga 34 metrov, globoka 22 metrov in lepo zakapana. A do sobote je bila tudi zelo onesnažena.

“Po ozkem, le 40 centimetrov širokem vhodu sledi 10 metrov brezna in spodaj razširitev, kjer pa je polno smeti. Tu je organski material v glavnem že preperel, ostalo, od ostankov kovinske in plastične embalaže, tkanin in drugega, starega več desetletij, pa počasi razpada,” je opisal stanje v jami.

Skupaj s kolegi iz društva, ki je kot najstarejše jamarsko društvo v Sloveniji lani obeležilo stoletnico delovanja, so se v soboto pogumno spravili na odpadke. Petnajsterica jamarjev je v enem dnevu iz jame izvlekla za poln zabojnik odpadkov. So pa za naporno delo posebno “plačilo” dobili že v jami: ko so odstranili odpadke, so namreč v njej našli nov, šest metrov dolg rov.

Zadovoljstvo nad odstranitvijo starih grehov v bližini cerkve so izrazili tudi domačini. “Nadejamo se, da bodo tej akciji čim prej sledile tudi druge, tako da bomo imeli čisto ne le površje, temveč tudi podzemlje, ki je glede onesnaževanja vode še bolj občutljivo,” je akcijo gostujočih jamarjev komentiral domačin Vojko Turk, ki je kot predsednik KS Dutovlje tudi poskrbel za pogostitev okoljskih aktivistov.

Bogdan Macarol
Url www.primorske.si/Primorska/Srednja-Primorska/Stari-grehi-v-jami--sredi-vasi.aspx

Dokumenti objave


×

Komentarji