Osnovni podatki objave

Jama 4104 - Jama pri Koprivski cerkvi
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Ljubljana
Naslov Ljubljanski jamarji očistili jamo pri koprivski cerkvi
Povzetek Očiščena jama pri cerkvi v Koprivi na Krasu.
Vsebina

Kopriva - Sončen konec tedna so jamarji Društva za raziskovanje jam Ljubljana (DZRJL) izkoristili za letno čistilno akcijo, v okviru katere so - v sodelovanju z občino Sežana in krajevno skupnostjo Dutovlje - očistili jamo v Koprivi na Krasu.

Člani najstarejšega slovenskega jamarskega društva so iz jame potegnili tri kubične metre gospodinjskih odpadkov, medtem ko nevarnih odpadkov, eksplozivnih sredstev ali morebitnih človeških ostankov niso našli. "Za čiščenje jame pri koprivski cerkvi smo se odločili, ker gre za izredno zanimivo jamo z veliko kapniki, kar je v tem delu Krasa prava redkost. Poleg tega je bila jama doslej zabeležena in skicirana le po spominu, ko so vanjo davnega leta 1926 vstopili italijanski jamarji. Zdaj je jama dobila natančen načrt in zapisnik," je povedal pobudnik akcije in član DZRJL Rok Grecs. Dodal je, da jim je pri čiščenju največ preglavic povzročal zelo majhen vhod v jamo, ta namreč v premeru meri le 35 centimetrov, tako da so le s težavo našli primerno posodo za vleko odpadkov iz jame.

Člane društva DZRJL, v čistilni akciji jih je sodelovalo 25, je med pobiranjem odpadkov čakalo tudi prijetno jamarsko presenečenje. "Italijani, ki so bili pred 85 leti edini v jami, so izmerili, da je ta dolga 34 metrov. Nam pa se je med akcijo odprl povsem nov sedemmetrski rov, tako da je odslej jama uradno dolga kar 41 metrov, medtem ko v globino meri 17 metrov," je navdušeno pristavil Grecs.
Url www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042480870

Dokumenti objave


×

Komentarji