Osnovni podatki objave

Jama 747 - Postojnska jama
Avtor Ni avtorjev
Organizacija Ni organizacij
Naslov 800 let od prvega obiska Postojnske jame
Povzetek Čisto vsi dogodki in novosti v Postojnski jami gredo ob letošnjem visokem jubileju v smeri zadovoljstva obiskovalcev.
Vsebina Postojna - V družbi Postojnska jama bodo v letošnjem letu obeležili 800-letnico obiskovanja Postojnske jame. Toliko je namreč star napis, najden na steni jame, čeprav strokovnjakom še ni uspelo razvozlati tega, s kakšnim pisalom je bil narejen. Slovesnosti so se začele z izdajo spominskega kovanca za dva evra, nadaljujejo pa se že v marcu.

Postojna - V družbi Postojnska jama bodo v letošnjem letu obeležili 800-letnico obiskovanja Postojnske jame. Toliko je namreč star napis, najden na steni jame, čeprav strokovnjakom še ni uspelo razvozlati tega, s kakšnim pisalom je bil narejen. Slovesnosti so se začele z izdajo spominskega kovanca za dva evra, nadaljujejo pa se že v marcu.

Najprej so bili znani le vhodni deli jame, pred dvesto leti pa je domačin Luka Čeč odkril njeno nadaljevanje. »V času, ko je bila Postojnska jama odprta za javnost, smo zabeležili lep obisk, letos konec koncev pričakujemo že 36-milijontega obiskovalca,« je za STA povedal direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj in nadaljeval, da bodo obiskovalce preko celega leta opozarjali na ta jubilej, zgodovino jame in njen pomen, »lepota jame pa govori sama zase«.

Batagelj je bil zato zelo vesel izdaje spominskega kovanca. To je zelo dober občutek, ki ne bo minil, ko bo obletnica mimo, je dejal:»Predstavljajte si, da dobiš ta kovanec v Franciji ali Nemčiji ali kjerkoli. Dober občutek za kogarkoli je to.«

Pred 800 leti so se ljudje po Evropi bojevali, to je obdobje med četrto in peto križarsko vojno, je še dejal Batagelj in nadaljeval: »Ljudje pa so sem prihajali tudi zato, da so obiskali jamo in hoteli obeležiti, da so bili v njej. Očitno jih je prevzela lepota, ker se podpisuješ tam, kjer se dobro počutiš.«

Drugi pomemben dogodek za obeležitev visokega jubileja pa bo izdaja skupne poštne znamke med slovensko in avstrijsko pošto. Z njo bodo obeleževali najstarejši podzemni poštni urad, to pa bo skupna poštna znamka dveh držav. »V času delovanja podzemnega poštnega urada je bila tukaj Avstro-Ogrska, vendar si je že tedaj Postojnska jama izborila mesto, da je na poštnem žigu poleg nemškega napis tudi v slovenskem jeziku, kar pa je bilo zelo neobičajno za avstrijske žige,« je še povedal Batagelj.

Čisto vsi dogodki in novosti v Postojnski jami gredo ob letošnjem visokem jubileju v smeri zadovoljstva obiskovalcev. Tako načrtujejo gradnjo pesjakov, kjer bodo domači ljubljenčki lahko počakali pod strokovnim nadzorom, medtem ko bodo njihovi lastniki obiskali jamo. Med večjimi investicijami družbe v letošnjem letu pa bo tudi nov razstavni paviljon.

Url www.delo.si/druzba/panorama/800-let-od-prvega-obiska-postojnske-jame.html

Dokumenti objave


×

Komentarji