Osnovni podatki objave

Jama 65 - Križna jama
Avtor Ni avtorjev
Organizacija Ni organizacij
Naslov Hoditi tam, kjer še ni hodil nihče
Povzetek Zakaj jame? Predvsem zato, da vidiš novo, še neznano, pravi Alojz Troha, dolgoletni vodnik po Križni jami.
Vsebina Zakaj jame? »Predvsem zato, da vidiš novo, še neznano. Da stopiš nekam, kjer ni bil še nihče,« odgovarja Alojz Troha, dolgoletni vodnik po Križni jami, eni najveličastnejših vodnih jam na svetu, kakor jo opiše Lonely Planet. Že petintrideset let ima na skrbi ključ, ki jo odklepa in zaklepa.

Skrbništvo jame je domena Društva ljubiteljev Križne jame, a zdi se, da je Alojz Troha v desetletjih, kar je prevzel ključ, postal skoraj sopomenka zanjo. Sam na to zamahne: je eden od nekaj več kot tridesetih članov društva, njegov nekdanji predsednik, eden od dveh zaposlenih v njem in eden od petih vodnikov oziroma treh, ki so vselej nared za vodenje. V Križno jamo je zahajal že kot otrok z bližnje Bloške Police pri Grahovem, kjer še vedno živi. Leta 1978 mu je dotedanji oskrbnik jame prepustil v varstvo ključ jame in odtlej je njegovo življenje tesno povezano z njo.

Križna jama je z malce več kot osmimi kilometri rovov ena najdaljših slovenskih jam. Njeno hidrološko nadaljevanje, ki so ga ob odkritju pred dobrima dvema desetletjema poimenovali Nova Križna jama, je dolgo dva kilometra. Medtem ko je »stara« jama, ki so jo prvič opisali v 19. stoletju, odprta za obiskovalce, je vstop v drugo dovoljen le v raziskovalne namene in s privolitvijo pristojnega ministrstva. »Ko smo jo odkrili, smo dolgo odlašali z objavo v javnosti, ker smo se bali, da bi pritegnila preveč jamarjev in bi nastalo preveč škode,« razlaga Troha. Kajti: »Jama je kot dobro zaprta pločevinka z neomejenim rokom trajanja. Ko jo odpreš in pride vanjo zrak, lahko propade v enem dnevu.«

Url www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/hoditi-tam-kjer-se-ni-hodil-nihce.html

Dokumenti objave


×

Komentarji