Osnovni podatki objave

Jama 7410 - Brezno pod žičnico
Avtor Ni avtorjev
Organizacija JD Danilo Remškar Ajdovščina
Naslov Novica iz S30b - speleohipnoza
Povzetek Ko te uroči praznina
Vsebina 24.1.2012. Spet se je zgodila speleohipnoza. To je edinstevn primer, da neživ objekt pravzaprav praznina hipnotizira oz. uroči posameznika ali skupino. V takem stanju zamaknjenosti smo spet šli popoldne z zadnjo žičnico do D postaje s trosedo sedežnico pa dol. Žičničar na trosedi sprva sploh ni hotel slišat, da bi nas peljal. Mi smo pa kar stali in ga milo gledali. Nato pa je mimo priplaval božični duh in žičničar nam je ustavil žičnico. Ob 17.00 smo štartali v jamo. Pred tem smo še nekaj preopremljali na vrhu brezna imenovanega Boljunec. Ob tem sem spoznal, da gurtne ne smemo vezati s šestico saj se mi je eno pritrdišče odvezalo in sem prav lepo odletel nekaj metrov v globino. No vse se je srečno končalo. Na Dnu Boljunca smo našli še četrti prehod v 60 m globoko brezno. Do okna tudi tokrat nismo splezali. Robert je našel pritočni meander, ki ga prekine brezno. Tudi to nas še čaka. Spustili smo se v brezno kjer nam je zadnjič zmanjkalo vrvi. Brezno je po meritvah globoko 67 m vmes je manjša polica.

Brezno smo poimenovali Pulje. Na dnu sta dve nadaljevanji. Prvo je blatna razpoka, ki vodi proti JV. Po nekaj metrih se prevesi v fosilno brezno okroglega preseka. Pustili smo ga za naslednje akcije. Prepih je vlekel v obraz. V smeri proti SZ (proti breznu S63) pa se jama nadaljuje v meander oz. razpoko. Tudi ta meander se hitro prevesi v brezno. Po posluhu globoko preko 50 m. Laser je pokazal 20 m. Zelo močan prepih glede na dimenzije rova (1,5-2 m širine x 5-7 m višine) vleče v jamo. Zmanjkalo nam je baterije zato smo na roke nabili še dve pritrdišči in jo odpujsali ven. Nekatere je čakala zjutraj služba. Nove dele smo izmerili. Globina do dna Pulja znaša 282 m dolžina je 345 m horizontalna dolžina pa je 105 m. Še slabih 100 m in smo pod S 63. Ob 11.00 smo bili zunaj, ob 1 h pa pri kombiju JRS na B postaji. V Ročinju so nas ustavili policaji, če bi imeli balončke za speleohol bi napihali. Tako pa so nas pustili dalje. Ob 3.20 sem zlezel v posteljo.

Brezno ima 5 obetavnih vprašajev. Okno v vhodnem breznu, okno na dnu Boljunca, brezno v meandru, dve brezni na dnu Pulja. Moja žena Claudiu tega brezna do smrti ne odpusti.

Jamarili smo Andrej Fratnik JS PD Tolmin, Robert Rehar in Bogomir

Url www.jddr.org/photos/20120124/index.html

Dokumenti objave


×

Komentarji