Osnovni podatki objave

Jama 233 - Jama pri Laški kukavi 1227 - Pokrovc jama 1228 - Jesenja jama 1319 - Jama 4 na Pokljuki 2330 - Brezno pri Medvedovi konti 4460 - Brezno v Streseni dolini 10396 - Evklidova piščal
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Ljubljana
Naslov Tradicionalni prvomajski tabor
Povzetek Tradicionalni matičarski prvomajski tabor je letos potekal na Pokljuki med 27.4.2012 in 4.5.2012
Vsebina

Vsega skupaj se nas je letos nabralo skupaj preko 30 Članov, kočo za muhasto majsko vreme pa smo najeli od Zavodu za gozdove Slovenija na Planini Kranjska dolina.

Glavni namen tabora je bilo nadaljne raziskovanje naše najbolj perspektivne pokljuške jame Evklidove piščali. A ta naš cilj je splaval po vodi že prvi dan, oziroma bolje rečeno po snegu, ki se je še nahajal okoli vhoda jame. Trenutno stanje raziskav v tej dolgi ožini si lahko preberete tu.

Kaj hitro smo sklenili, da bomo pregledali že vse znane registrirane jame, ki se nahajajo na Pokljuki, ob tem pa seveda poskusili najti čim več novih. Te stare čurke smo večinoma pregledali, s kar veliko mukami saj imajo večinoma zgrešeno lego. Ena od teh je Jama 4 na Pokljuki (kat. 1319). Kordinate vhoda smo našli po DSJ kordinatah, gre za 55 m globoko brezno, v katerem smo našli kosti večje živali (konja ali krave) skupaj z ovratnico. Brezno v Streseni dolini (kat. 4460) se nahaja ob strmi cesti v isto imensko dolini, glede na zapisnike prvopristopnika je »ledenika« v jami občutno manj. Sama jama je zanimiva zaradi skale, ki jo je moral v preteklosti sneg prilepiti na steno, dandanes pa jo gravitacija noče povlečiti v globino jame, čeprav sama skala ni nikamor vkleščena. V neki jami, iz glave mi je ušlo ali je nova ali že registrirana smo našli tudi človeške kosti. Po pogovoru s kriminalisti smo izvedeli, da so kosti razmeroma mlade in gre najverjetneje za kakšno pogrešano osebo, ki je po nesreči zgrmala v jamo, kar naj za okolico Bohinja sploh ne bi bilo tako neznačilno.

Več članov je že dlje časa tudi zanimalo kaj se skriva v jami, ki se lepo vidi v steni iz ceste v dolini Radovne. Seveda se je po napornem plezanu izkazalo, da gre le za spodmol, ki je tektonsko pogojen. Ker pa se nam vsak dan ni ljubilo skakati po širnih planjavah Poklujke, smo se odpravilo v do lanskega leta najglobje jamo tega območja – Brezno pri Medvedovi konti in jo izmerili za potrebe nastanka 3D modela. Novih jam je bilo tudi nekaj, a končnega števila si ne upam zapisati, saj se vsako leto izkaže, da se izmeri veliko več jam, kot se ob koncu leta oda zapisnikov, ker je »folk« preprosto len, upam da me demantirate.

Ugotovili smo tudi par smešnih stvari, ki jih bi lahko popravil katastere sam. To sta na primer jami s katastrsko številko 1227 in 1228, ki sta registrirani sredi največjega močvirja z imenom Marost, o vhodih pa ni bilo najmanjše sledi. Seveda pa smo praznovali tudi prvi maj, zdi se mi, da celo več dni, bilo je pestro…

Url www.dzrjl.si/node/1062

Dokumenti objave


×

Komentarji