Osnovni podatki objave

Jama 10396 - Evklidova piščal
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Ljubljana
Naslov Navzdol
Povzetek Še malo, pa bo Evklidova globoka 400 m
Vsebina Po dobrem rezulatu zadnje akcije smo se odločili, da gremo spet tavikend v dno. Spali smo spet pri jami in smo šli notr z Maticem,Matijem, in Jakom ob 9 v nedeljo. Cez 3 ure smo bili na dnu. Maticje opremljal naprej, medtem drugi so merili. Skala okoli prvega šahtabila je precej slaba zaradi preloma. Sčasoma Matic je našel en vbistvu varen način opremljat, ampak bi rekel da je bila situacijasuboptimalna. Smo vsi se spustili in po 15 m lepega meandra (2-3 mkrat 8 m) je sledil naslednjo brezno. Pri prešnjem kilometru rovov jebila jama v bistvu vodoravna z malami stopnjami in redkimi brezni do15 m, zato ker smo prinesli samo en 30 m štrik za prvi šaht (okoli 20m globok) in dva majhna štrika za naprej. Naslednjo brezno je bilotudi okoli 15 m, in smo rabili narediti vozel in uporabljati obamajhna štrika. Na dnu je sledil še eno brezno vsaj 15 m globok gledena disto. Zadnja točka nad breznom je -383 m globine, tako da jamanajverjetno gre pod 400 m v tem breznu. To je ustavilo pot navzdol,ampak Matija je se prebil skozi okno in našel drugi rov, ki grenavzgor z vodo. Izmerili smo dober 100 m dokler rov je bil premokr.Ni bil sifon, ampak samo je imel nekaj centimetrov zraka. Izgleda taje ta voda ista kot vidimo bolj gor, kjer tudi rov gre skoraj dosifona. Med tem merenjem, naj rečem da je Matic pomagal, zato ker smouporabili njegov rok dvakrat kot točka. Trenutna dolžina jame je maloveč kot 1.5 km.

Na poti ven smo odkrili drugi rov, kjer s kopanjem bi šel okolinajhujšega dela prvega brezna s slabo skalo. Tam smo odkopali za enouro narediti drugo pot, potem smo šli ven. Bili smo zunaj podzvezdami in luno ob 10.

Nov profil jame je tu:

http://www.speleophysics.com/download/evklid-7-01-12.png

Rdeče barve so novi rovi. Se me zdi, da jama zdaj dela neki drugač,saj gre pod ravninski stukturi, kjer je večina jame zrastla.lp, Matt

Url /

Dokumenti objave


×

Komentarji