Osnovni podatki objave

Jama 8085 - Ferranova buža
Avtor Ni avtorjev
Organizacija DZRJ Simon Robič Domžale, JK Železničar
Naslov Ponesrečenega jamarja so rešili
Povzetek Po večurnem reševanju so ponesrečenega jamarja okoli 4. ure zjutraj spravili na varno. Nesreča se je zgodila včeraj okoli 17. ure med spuščanjem v jamo Ferranova buža pod Planino nad Staro Vrhniko.
Vsebina Včeraj popoldne se je šest jamarjev iz Jamarskega društva Železničar iz Ljubljane in Jamarskega društva Simon Robič iz Domžal odpravilo v jamo Ferranova buža pod Planino nad Staro Vrhniko. Pri spustu se je zaradi padca poškodoval 28-letni domžalski jamar.

Ponesrečencu s poškodbami glave in zvitim gležnjem so takoj priskočili na pomoč soplezalci in ga začeli dvigovati, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Na pomoč so priskočili tudi reševalci iz jamarskih reševalnih centrov iz Ljubljane, Kranja in Postojne, ki so se spustili do ponesrečenca in pri dviganju nadomestili že utrujene soplezalce. Zaradi težavnosti reševanja jim je uspelo ponesrečenca iz okoli dva kilometra dolge jame rešiti nekaj po 4. uri zjutraj. 28-letnika so prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Ferranova Buža nad Staro Vrhniko je najgloblja jama v porečju reke Ljubljanice – globoka je 350 metrov, dolga pa več kot dva kilometra. Odkrili so jo leta 2001, novembra 2004 pa so prišli do zdaj znanega dna jame, ki se deli na dva rova.

Url 24ur.com/novice/crna-kronika/ponesrecenega-jamarja-so-resili.html

Dokumenti objave


×

Komentarji