Osnovni podatki objave

Jama 7855 - S 63 (Kanin)
Avtor Ni avtorjev
Organizacija Ni organizacij
Naslov Kaninsko brezno je pogoltnilo češkega padalca
Povzetek Kaninsko brezno je pogoltnilo češkega padalca
Vsebina

Devetipetdesetletnika so jamarski reševalci našli v breznu, 208 metrov globoko Iskanje in izvlek sta bila nevarna zaradi ledu – Drago plačilo za polet v megli

Bovec – Jamarski reševalci so včeraj v zgodnjih jutranjih urah našli češkega jadralnega padalca, ki se je v soboto smrtno ponesrečil na Kaninu. Slednji se je takrat navkljub neprimernim vremenskim razmeram podal v zrak, na koncu pa končal v več kakor 200 metrov globokem breznu v kaninskem pogorju. Več sreče je imel njegov kolega, ki je prav tako poskušal opraviti polet proti dolini, a je po neuspešnem vzletu ostal na tleh.

Nesreča 59-letnega Čeha je še ena v vrsti tragičnih koncev zaradi nepotrebnega človeškega izzivanja usode. V soboto je bilo namreč vreme na Kaninu neprimerno za letenje, saj je goro na delu, kjer je znano smučišče in od koder naj bi padalca vzletela, zakrivala megla. »Vse kaže na to, da je spet šlo za človeško napako,« je potrdil vodja štaba intervencije jamarskih reševalcev Jaka Jakofčič. V iskalni akciji je ob bovških gorskih reševalcih in pripadnikih gorske enote novogoriške policijske uprave sodelovalo tudi 14 članov reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije in dva jamarja.

Po nesreči se je za ponesrečenim izgubila vsaka sled. Bovškim reševalcem je navkljub slabi vidljivosti zaradi goste megle tudi s pomočjo psov uspelo pregledati območje Malega Skednja, kjer naj bi po njihovih informacijah končal ponesrečenec, vendar ga niso našli. V nedeljo popoldne so zato v akcijo stopili še jamarski reševalci. V noči na torek so ob 2.45 v breznu S63 vendarle našli pogrešanega češkega padalca kar 208 metrov v breznu, ki se nahaja med 1850 in 1900 metri nadmorske višine. Čeh takrat pričakovano ni več kazal znakov življenja. »Ob vstopu v jamo, ki je velik približno 20 krat 10 metrov, ni bilo sledi o kakšni nesreči. Tudi sicer je verjetnost, da bi jamo zadel padalec in končal tako globoko, skoraj nična,« je pojasnil Jakofčič.

Iskanje in izvlek nesrečnega Čeha je bilo po besedah vodje štaba intervencije nevarno početje: »Jama je težavna že sama po sebi. Obdana je z ledom, jamarje pa so ovirale še ledene sveče in vodni slapovi, ki so nastali zaradi močne nevihte.« Na površje so tako preminulega spravili šele včeraj ob 12.48. Prav v jami S63 je pred tremi leti končal svojo pot tudi smučar, ki je zavil izza meja označenih prog.

Blaž Močnik, Delo, 03.09.2008
Url /

Dokumenti objave


×

Komentarji