Osnovni podatki objave

Jama 5634 - Markučava jama
Avtor Ni avtorjev
Organizacija JD Sežana
Naslov Očistimo Slovenijo v enem dnevu
Povzetek Čiščenje jame Markučava jama (Golobnica pri Prepihu) v okviru čistilne akcije Očistimo slovenijo v enem dnevu 2010!
Vsebina Po tehtnem razmisleku in dolgih pogovorih o onesnaženih jamah smo se odločili, da v sklopu akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, očistimo jamo Golobnico pri Prepihu. Jama je bila odkrita konec leta 2009 in se nahaja tik ob cesti za Filipčje brdo. Ravno zaradi svoje lege je predstavljala priročno mesto za odlaganje odpadkov.

Same priprave na akcijo so se pričele že decembra 2009, saj je bilo potrebno zbrati podatke o količini odpadkov v jami, črno odlagališče prijaviti in določiti zbirno mesto. Kasneje, kakšen mesec pred samo akcijo, smo določili še način izvleka odpadkov iz jame. Ker je brezno 15m globoko, vhod pa ima premer več metrov, je določitev tehnike izvleka zelo pomembna, saj na podlagi le te določimo količino in vrsto potrebne opreme ter najmanjše potrebno število udeležencev, tako na površini, kot v jami.

Na dan Č, v soboto, 17.4.2010, se je ob 9. uri na Prepihu zbralo 12 članov JDS. S seboj smo imeli vso potrebno opremo (30kg) in znanje (par možgančkov), spremljalo pa nas je tudi zelo ugodno vreme.

Vrvna žičnica je bila speljana nad jamo do 10.30 ure, ob 11. uri se je pričel izvlek odpadkov, ki je trajal do 13. ure. V jami sta dva jamarja nakladala odpadke v star sod, na površini pa je pet jamarjev te odpadke vleklo na površje, ostalih pet je odpadke sortiralo po vrečah. Vse to se je naložilo na prikolico, šofer in njegova pomagača pa o poskrbeli, da so bili odpadki prepeljani na Cero Sežana (smetišče).

V enem popoldnevu smo tako iz jame izvlekli 2 kubična metra odpadkov, med katerimi so prevladovali gospodinjski odpadki, gume, nekaj pa je bilo tudi nevarnih (stara zdravila).

Po končani akciji smo se zapeljali do Sežane, kjer je občina Sežana poskrbela za topel obrok vseh udeležencev akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

Url jds.brlog.net/index.php/ekologija/99-ocistimo-slovenijo-v-enem-dnevu

Dokumenti objave


×

Komentarji