Osnovni podatki objave

Jama 291 - Šimenkova jama 1114 - Majekavc 1143 - Jama pod Krasom 1399 - Špirnica 3640 - Marnošnova jama 5251 - Pokčeva jama
Avtor Ni avtorjev
Organizacija Inštitut za raziskovanje krasa (IZRK) ZRC SAZU
Naslov Čiščenje jam
Povzetek Čiščenje jam v okviru mednarodnega projekta KUP - Karst underground protection
Vsebina

Posebnost kraških jam je, da predstavljajo svojevrstno povezavo med površinskimi in podzemnimi vodami. Podzemne vode pa so povezane z izviri pitnih voda. Glede na nekatere raziskave okoli 50 % padavin na kraškem območju ponikne ter se, odvisno od morfologije podzemlja, steka v tokove podzemnih voda. Na žalost so bile številne kraške jame dolga leta koriščene kot ilegalna odlagališča odpadkov, s čemer je lokalno prebivalstvo, najpogosteje nezavedno, neposredno vplivalo na kakovost podzemnih voda, s tem pa neposredno tudi na kvaliteto lastnega zdravja in življenja.

Kakor pri predhodnemu projektu Underground Istria, s katerim je bilo očiščenih devet kraških jam, projekt KUP predvideva čiščenje novih dvanajstih kraških jam (6 v Republiki Hrvaški in 6 v Republiki Sloveniji).Namen čiščenja je zmanjšanje obremenitve in onesnaževanja podzemnih voda, varovanje naravnih izvorov pitne vode ter povečanje estetskih, turističnih in rekreativnih vrednosti samih kraških jam.

Speleološka društva ali združenja, ki bodo na podlagi objavljenega javnega razpisa izbrani za izvajanje čiščenja kraških jam, bodo sami organizirali akcije čiščenja ter predvideli potrebno število speleologov za odstranjevanje odpadkov iz naslednjih kraških jam v Republiki Hrvaški:

1. Jama pri Rovinjskem Selu (Rovinj),
2. jama Golubinka (Marčana),
3. jama Ćenakolo (Novigrad),
4. jama Rebica (Kanfanar),
5. Jama v Makovcih (Grožnjan),
6. jama Košćevica (Lanišće).

Pri čiščenju kraških jam se bo za izvlek odpadkov uporabljalo dvigalo, ki ima posebej oblikovano nosilno konstrukcijo. Dvigalo je bilo kupljeno v sklopu projekta Underground Istria in je po zaključku aktivnosti projekta Underground Istria ostalo v lasti JU Natura Histrica.

Slovenski partner na projektu, Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU, koordinira izvajanje čiščenja kraških jam v Sloveniji, ki jih opravljajo slovenska jamarska društva. Do konca projekta se nameravajo v Sloveniji očistiti naslednje jame:

1. Marnošnova jama (očiščena 23. 10. 2010)
2. Pokčeva jama (očiščena 30. 10. 2010 in 13. 11. 2010)
3. Šimenkova jama (očiščena 6. 11. 2010)
4. Majekavc (očiščena 18. 12. 2010)
5. Jama pod Krasom (očiščena 26. 2. 2011)
6. Špirnica (čiščenje predvideno v septembru 2011)

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU bo s projektom - za potrebe slovenskih del - zagotovil vso potrebno opremo, Istrska županija pa bo, kot nosilec izvedbe aktivnosti v R Hrvaški, kupila ostalo potrebno opremo. Le-ta bo po čiščenju ostala v uporabo izbranemu društvu za izvedbo čiščenja kraških jam v Istri.

Vsaka aktivnost bo medijsko pospremljena s priložnostnimi predavanji in izobraževanji za lokalno prebivalstvo, s čimer se namerava dvigniti osveščenost o negativnem vplivu v jame odvrženih odpadkov na kakovost pitne vode in na kvaliteto življenja nasploh.

Foto in video dokumentacijo v sklopu projekta Underground Istria (leta 2008) izvedenih akcij čiščenja lahko pogledate tukaj.
Url www.project-kup.org/sl/aktivnosti/ciscenje-kraskih-jam/

Dokumenti objave


×

Komentarji