Osnovni podatki objave

Jama 7937 - Bela griža 1
Avtor Ni avtorjev
Organizacija JD Danilo Remškar Ajdovščina
Naslov Raziskave v jami Bela griža 1
Povzetek Vse o raziskavah jame Bela griža 1 na spletni strani JD Danilo Remškar Adjdovščina.
Vsebina

Vhod v brezno je na jugozahodnem pobočju precej globoke vrtače oziroma dola. Pobočje je strmo in poraslo z redkim listnatim drevjem. Vhod je 1m široka in 5 m visoka razpoka v pobočju, ki se poševno 30 ° spusti proti jugu za 9 m. Nato je v breznu zagozdena skala. Prepih se tu lepo čuti. Pod zagozdeno skalo se odpre 70 metrsko brezno.

Z dna vhodnega brezna vodi ozek prehod v sosednjo dvorano. Med skalami se stlačimo v meander. V tem ozkem in visokem rovu se nato preko večjih stopenj in ožin spustimo do brezna Prva Gajba. Brezno Prva gajba se nekje na polovici zoži in nekaj metrov nižje ponovno razširi. Voda na dnu teče v preozek rov. Dvignemo se po rovu navzgor, kjer je na koncu meandra razširjeni del. Skozi ta del se spustimo v 21 m globoko brezno. Po meandru nadaljujemo preko dveh stopenj (4 m in 34 m) do 160 m globokega brezna Trst je naš. Na njegovem dnu se odpre velika dvorana ovalnega tlorisa s premerom 65 x 50 m. Njen najgloblji del je na globini 347 m. V dvorano pada s stene in stropa nekaj manjših slapov. Dno pokrivajo veliki skalnati bloki. Iz dvorane se jama nadaljuje z breznom, zatem sledi rov z vodo in nato dve zaporedni brezni, kjer smo na globini 400 m naleteli na podor. Skozi podor smo se prebili do dveh novih brezen. Ponovno smo prišli do vode, ki pada v slapu v novo brezno. Za tem se jama razdeli na vodni in suhi del zato se to imenuje Križišče. V suhem delu si sledijo štiri brezna (32 m, 10 m, 90 m), kjer smo v naslednjih treh akcijah dosegli globino 589 m. Niz brezen smo poimenovali Cunami. Tu je stena zgrajena iz breče. Dno brezna je podor.

Skozi luknjo v podoru smo se prebili do novega brezna. Kjer smo dosegli globino 615 m. Voda izgine tu v ozko razpoko. Nekaj metrov nad dnom, bi se sicer dalo z nekaj dela izsiliti nekaj metrov nadaljevanja.

V vodnem delu se spustiš v brezno (15 m). Sledi zelo ozek 30 m dolg in ponekod zelo ozek meander Krvava Griža. Le ta se prevesi v 230 m globoko vertikalo Paradano Cau lečastega prereza. Na dnu se med bloki odpira več nadaljevanj. V jugozahodnem delu imenovanem Kurja čevca se po nizu treh brezen (8 m, 42 m, 35 m) znajdemo pred ozko blatno razpoko, kjer je nadaljevanje nemogoče. V severnem delu brezna voda pada v naslednjo stopnjo. V isto brezno lahko pridemo skozi ozek prehod pod vzhodno steno. Sledi 40 m vertikala Jota. Iz dna Jote je med bloki vhod v rov z vodo. Ta voda nato pade v 10 m globoko brezno. Voda odteka skozi zelo ozek rov. Za ožino se jama razcepi na zgornjo ozko blatno razpoko, ki se zoži do neprehodnosti.

V spodnjem vodnem kraku sledita še dve ožini nato pa pridemo do 100 m globokega brezna imenovanega Klopka za Zagora. Prerez brezna ima obliko leče (7 x 3 m). Stene brezna so čiste sprane. Na globini 872 m voda teče okrog 10 m vodoravno. Na zgornjem pritočnem koncu izgleda kot sifon (vse skupaj je majhno 1,5 m x 0,5 m). Na odtočnem koncu voda teče v zablateno ožino v smeri proti severovzhodu. V kolikor vržemo v ožino kamen pade v vodo. Ali je to sifon ali le tolmun ne moremo reči. Je pa vse zelo ozko in z kakšno širjenje zelo zahtevno. V Klopki za Zagora na globini 815 m je okno, ki vodi v blaten rov imenovan Blatnik. Ta je 1,5 do 2 m širok. Višina se spreminja od 0,5 m do 3 m. 27 m od vhoda v rov sledi 51 m globoko stopnjasto brezno. Nato se rov nadaljuje malo navzdol in nato navzgor ter ponovno navzdol do luže. Nad lužo se odpira kamin. Kamin se dvigne okrog 10 m. Nato se rov ponovno zravna in razcepi. En krak se prevesi v brezno drugi se konča s pritočnim sifonom. Brezno je za razliko od ostalih delov Blatnika lepo čisto. Za 13 m globokim breznom se jama nadaljuje z poševnim blatnim rovom, ki se kmalu konča s sifonom. Premer sifona je okrog 1 m. Dna sifona se ne vidi. Stene so na debelo obložene z blatom. Sifon se nahaja na globini 884 m. To je na nadmorski višini 330 m.
Url www.jddr.org/bg1.html

Dokumenti objave


×

Komentarji