Osnovni podatki ekskurzije

Naslov Na bone v Tosc
Jama 3900 - Brezno na Toscu
Datum Ekskurzije 19. 09. 2020
Trajanje ekskurzije 17 h
Namen ekskurzije Ni znan
Opis ekskurzije

Naslednjič obvezno preveriti štrike v vhodnem šahtu. Velika skala pod drugim odmikačem je padla dol.

Splezali smo v višji nivo tik pred dvorano. Tam visi dol štrik. Naslednjič naj se spleza gor, razopremi in vzame štrik s sabo v prostor eno stopnjo višje, v katerem se začne naslednji štrik (10m višje). Nato se opremi nazaj skozi širši prehod (potrebno zavrtat 1, mogoče 2 fiksa)

Zadnji štrik navzgor v teh delih treba popraviti tako, da se odbije par tvorb, ki štrlijo iz stene, sicer se bo uničil štrik.

 

Oprema v jami:

  • 30 in 25 m vrvi takoj za jezerom v Mačjem meandru (največje zbirališče vode, dolgo 10+m)
  • majzl, macola v izhodu iz blatnega govna v Relativnosti. Macoli počasi gnije ročaj.
  • V jami ni pritrdišč, smo vse nesli ven. Zadnja dvorana je v celoti razopremljena.
  • Nad križiščem SS-MilkyWay kratek konec štrika - se lahko z njim opremi kako stopnjo malenkost nižje

Opremljen je Sabljezobi svizec pod križiščem (zna biti da do dna).

Neraziskano je brezno v SS pred križiščem.

Za označit pot v meandrih in v blatnem govnu, zgubljali se ful. Še 2 kratka konca štrika, enega za stopnjo tik pred odcepom v Velo dvorano, enega za zadnji meander. Kak dodaten fix ne bi škodil, kratke stopnje so sedaj opremljene na naravna, ki marsikje niso ravno po propisih.

Avtor Jure Bevc
Udeleženci Nika, Vid
Organizacija DZRJ Ljubljana

Zabeležena stanja za ekskurzijo

Datum Vir Stanje jame Vrsta odpadkov Nevarni? Živalski? Količina

Sporočite podatke o onesnaženosti jame

Obiskovalci in uporabniki eKatastra jam lahko v obrazec vnesete podatke o stanju jame in tako pomagate pri zbiranju podatkov o stanju jam v Sloveniji.

Jama

Podatki označeni z zvezdico (*) so obvezni. Na e-poštni naslov bo sistem poslal elektronsko sporočilo s povezavo, s klikom na katero boste potrdili vpis podatkov v bazo eKatastra jam. Vsi osebni podatki bodo uporabljeni samo za potrebe eKatastra in ne bodo prikazani obiskovalcem/uporabnikom spletne strani.

Stanje jame

Datum spremembe stanja

V polje Datum vpišite datum, ko je bila opažena sprememba stanja jame, npr. onesnaženost. Če je bila jama očiščena, vpišite datum čistilne akcije. Pri večdnevnih čistilni akciji vpišite datum začetka čistilne akcije, datum zaključka pa vpišite v polje Opomba/-e.

Vrsta odpadkov

V polje Vrsta odpadkov vpišite vrsto/-e odpadkov, ki ste jih opazili v jami, npr. gospodinjski, kosovni, steklo, plastična embalaža,... Podatki o vrsti odpadkov so pomembni za oceno onesnaženosti/ ogroženosti in v veliko pomoč pri načrtovanju morebitnega čiščenja onesnažene jame. Če vpisujete podatke o čistilni akciji, navedite vrste odpadkov, ki ste jih med čiščenjem odstranili iz jame.

Nevarni odpadki

Živalski odpadki

Če so v jami nevarni ali živalski podatki, izberite "da", če ste prepričani, da jih ni, izberite "ne", drugače pa "ni znano".

Količina odpadkovV polje Količina odpadkov vpišite oceno količine odpadkov (m3), ki se nahajajo v jami.


Dokumenti ekskurzije


×


Komentarji