Osnovni podatki ekskurzije

Naslov Danes smo se veliko naučili
Jama 3900 - Brezno na Toscu
Datum Ekskurzije 20. 09. 2019
Trajanje ekskurzije 14 h
Namen ekskurzije Raziskave
Opis ekskurzije

V jami so:

-22 kpl pritrdišč (niso na kupu, posamične verižice od Sovražim meandre do zadnjega štrika v jami)

-30 in 25 m vrvi v prvi četrtini Mačjega meandra

-majzl, macola v izhodu iz blatnega govna

Opremljen je Sabljezobi svizec pod križiščem (zna biti da do dna).

Neraziskano je brezno v SS pred križiščem.

Opremljeno je brezno v zadnjo dvorano in tudi klajmb na peščeno obalo (verjetno okrog skale, rabiš rinko!).

Pozabila sem jamo. Za naslednjič: hitra ekipa, do dna 3.5h. Pojdi vse do zadnjih štrikov in se nato vračaj! Za označit pot v meandrih in v blatnem govnu, zgubljali se ful. Še 2 kratka konca štrika, enega za stopnjo tik pred odcepom v Velo dvorano, enega za zadnji meander. Kak dodaten fix ne bi škodil, kratke stopnje so sedaj opremljene na naravna, ki marsikje niso ravno po propisih.

Treba pogledat kaj je izmerjeno v spodnjih delih - za izmerit oz. raziskat pritok za blatnim govnom, za izmerit pritok v Mačjem meandru, za izmerit slep zgornji del meandra (tam kjer smo na napačnem mestu iskali nadaljevanje). Mogoče smiselno izmerit tudi labirint blatnega govna, ker sedaj iz načrta ni razvidno, kako labirintast je.

 

Matic ni bil v jami, ker je pozabil pajaca :).

Avtor Spela Borko
Udeleženci Darja Kolar, Matt Covington, Matic Di Batista
Organizacija DZRJ Ljubljana

Zabeležena stanja za ekskurzijo

Datum Vir Stanje jame Vrsta odpadkov Nevarni? Živalski? Količina

Sporočite podatke o onesnaženosti jame

Obiskovalci in uporabniki eKatastra jam lahko v obrazec vnesete podatke o stanju jame in tako pomagate pri zbiranju podatkov o stanju jam v Sloveniji.

Jama

Podatki označeni z zvezdico (*) so obvezni. Na e-poštni naslov bo sistem poslal elektronsko sporočilo s povezavo, s klikom na katero boste potrdili vpis podatkov v bazo eKatastra jam. Vsi osebni podatki bodo uporabljeni samo za potrebe eKatastra in ne bodo prikazani obiskovalcem/uporabnikom spletne strani.

Stanje jame

Datum spremembe stanja

V polje Datum vpišite datum, ko je bila opažena sprememba stanja jame, npr. onesnaženost. Če je bila jama očiščena, vpišite datum čistilne akcije. Pri večdnevnih čistilni akciji vpišite datum začetka čistilne akcije, datum zaključka pa vpišite v polje Opomba/-e.

Vrsta odpadkov

V polje Vrsta odpadkov vpišite vrsto/-e odpadkov, ki ste jih opazili v jami, npr. gospodinjski, kosovni, steklo, plastična embalaža,... Podatki o vrsti odpadkov so pomembni za oceno onesnaženosti/ ogroženosti in v veliko pomoč pri načrtovanju morebitnega čiščenja onesnažene jame. Če vpisujete podatke o čistilni akciji, navedite vrste odpadkov, ki ste jih med čiščenjem odstranili iz jame.

Nevarni odpadki

Živalski odpadki

Če so v jami nevarni ali živalski podatki, izberite "da", če ste prepričani, da jih ni, izberite "ne", drugače pa "ni znano".

Količina odpadkovV polje Količina odpadkov vpišite oceno količine odpadkov (m3), ki se nahajajo v jami.


Dokumenti ekskurzije


×


Komentarji