Osnovni podatki ekskurzije

Naslov [21. 07. 2018] - Šli smo nadaljevat raziskave, ki so se pre...
Jama 11902 - Romeo
Datum Ekskurzije 21. 07. 2018
Trajanje ekskurzije 7 h
Namen ekskurzije Raziskave
Opis ekskurzije

Šli smo nadaljevat raziskave, ki so se prejšnjič ustavile nad novim breznom. Meritev nismo opravili, ker smo imeli težave z dlančnikom.

Imeli smo tudi težave pri opremljanju, saj smo vzeli napačno baterijo. Je Lojze zrihtal adapter, ampak sta zato bila za vrtanje potrebna dva človeka - en vrta, drugi drži kable. :)

Opremili smo brezno, ki se po kakih 25m razcepi. V prvem, bližnjem delu, po nadaljnjih 10m pridemo do stopnje, kjer bi bilo treba narediti pritrdišče. Vidi se še kakih 5m, spodaj je voda. Prepiha ni bilo. Z metanjem kamnov sva z Lojzetom ugotovila, da se zadeva verjetno nižje poveže v drugi del brezna.

Drugi del je bil bolj obetaven, zato smo ga opremili. Brezna je od police še dobrih 30m, tam pa se v podrti sceni (podobno prehodu iz Odmeva temine v Infinitum v P4 - sprana, a sesuta skala) razcepi v vse možne smeri. Raziskali smo meander, ki se nadaljuje v smeri jug (določeno s kompasom na uri) in konča kakih 20m nižje z breznom ob zelo evklidskem prelomu. Z metanjem kamnov smo ga ocenili na 30-40m. Kamni so pristajali v vodi. Tam smo se ustavili zaradi pomanjkanja časa in opreme. Ura je pokazala 210m globine. Prepih je.

Preopremili smo tudi dele, ki so bili opremljeni na prejšnji ekskurziji, in eno pritrdišče brezno višje.

V jami ni opreme. Potrebno bo preopremiti štrik v zadnjem meandru (cca 10m), ki visi na naravnem pritrdišču.

V zadnjem breznu je štrik podaljšan, ker 30m ni bilo dovolj. s 40m bi prišli do dna brez vozla.

Avtor Jure Bevc
Udeleženci Lojze Blatnik, Matija Perne, Vid Naglič, Behare Rexhepi
Organizacija DZRJ Ljubljana

Zabeležena stanja za ekskurzijo

Datum Vir Stanje jame Vrsta odpadkov Nevarni? Živalski? Količina

Sporočite podatke o onesnaženosti jame

Obiskovalci in uporabniki eKatastra jam lahko v obrazec vnesete podatke o stanju jame in tako pomagate pri zbiranju podatkov o stanju jam v Sloveniji.

Jama

Podatki označeni z zvezdico (*) so obvezni. Na e-poštni naslov bo sistem poslal elektronsko sporočilo s povezavo, s klikom na katero boste potrdili vpis podatkov v bazo eKatastra jam. Vsi osebni podatki bodo uporabljeni samo za potrebe eKatastra in ne bodo prikazani obiskovalcem/uporabnikom spletne strani.

Stanje jame

Datum spremembe stanja

V polje Datum vpišite datum, ko je bila opažena sprememba stanja jame, npr. onesnaženost. Če je bila jama očiščena, vpišite datum čistilne akcije. Pri večdnevnih čistilni akciji vpišite datum začetka čistilne akcije, datum zaključka pa vpišite v polje Opomba/-e.

Vrsta odpadkov

V polje Vrsta odpadkov vpišite vrsto/-e odpadkov, ki ste jih opazili v jami, npr. gospodinjski, kosovni, steklo, plastična embalaža,... Podatki o vrsti odpadkov so pomembni za oceno onesnaženosti/ ogroženosti in v veliko pomoč pri načrtovanju morebitnega čiščenja onesnažene jame. Če vpisujete podatke o čistilni akciji, navedite vrste odpadkov, ki ste jih med čiščenjem odstranili iz jame.

Nevarni odpadki

Živalski odpadki

Če so v jami nevarni ali živalski podatki, izberite "da", če ste prepričani, da jih ni, izberite "ne", drugače pa "ni znano".

Količina odpadkovV polje Količina odpadkov vpišite oceno količine odpadkov (m3), ki se nahajajo v jami.


Dokumenti ekskurzije


×


Komentarji